0,00 €

V košarici ni izdelkov.

0,00 €

V košarici ni izdelkov.

More
    DomovRevijaNoviceMednarodni Elektrotehnični odbor 2012

    Mednarodni Elektrotehnični odbor 2012

    Na sestanku Mednarodnega Elektrotehničnega odbora so obravnavali področje prenapetostnih zaščit. V tednu od 5. novembra do 9. novembra se je v Portorožu sestal Mednarodni Elektrotehnični odbor IEC/SC37A in IEC/SC37B. Njegov glavni namen je bil doseči napredek pri naslednji izdaji Mednarodnih standardov na področju Prenapetostnih zaščit. Plenarnega zasedanja pod vodstvom g. Hubert Bachl-a (Avstrija), se je udeležilo približno 50 tehničnih strokovnjakov iz 13-ih držav.

    Slike niSerija standardov IEC 61643, za katero je odgovoren zgoraj omenjeni odbor, je sestavljena iz različnih delov, ki se uporabljajo po celem svetu za zagotavljanje varne izbire in uporabe prenapetostnih zaščit za osebje, strukture in elektronske sisteme. Prenapetostne zaščite so izdelki, ki varujejo ljudi in opremo pred kratkotrajnimi in visokimi prenapetostmi v omrežju, ki jih v glavnem povzročajo udari strel. Standardi zajemajo testiranja in učinkovitost, navodila za aplikacije in komponente. Tokratno srečanje komiteja je bilo t.i. plenarno, ki se odvija na vsake dve leti in je ključno za postavljanje prihodnjih smernic varnosti. Velik poudarek je bil na varnosti fotovoltaičnih sistemov, ki so zaradi narave postavitve, izredno dovzetni za vse nevarnosti ob udarih strel. Zaradi spreminjanja podnebja in vse več ekstremnih vremenskih pojavov, postaja zaščita pred udarom strel vse pomembnejša. Da pa je IEC odbor izbral ravno Slovenijo za plenarno zasedanje ni naključje, saj je Slovenija ena izmed držav z največ znanja na tem področju. Med drugim je v Sloveniji prisoten mednarodno priznan proizvajalec tovrstnih izdelkov, Iskra Zaščite d.o.o.

    Sprejetje Mednarodnega Standarda poteka v okviru IEC, in sicer skozi različne faze razvoja in glasovanja s strani nacionalnih odborov, dokler ne doseže končne faze, ko je Mednarodni Standard (MS) potrjen in pripravljen za objavo. Na tem srečanju so bile posebnega pomena nove smernice razvoja, ki vključujejo nove materiale, ki se uporabljajo za prenapetostno zaščito na področju fotovoltaike in na področju vetrne energije.

    Mednarodni Elektrotehnični odbor 2012

    2012_SE203_60