0,00 €

V košarici ni izdelkov.

0,00 €

V košarici ni izdelkov.

More
    DomovRevijaNoviceArduino na novo razvojno ploščo Nicla Voice TinyML namestil čip za strojno...

    Arduino na novo razvojno ploščo Nicla Voice TinyML namestil čip za strojno učenje Syntiant NDP

    Nova razvojna plošča s Syntiant NDP120 pospeševalnikom in z izjemno nizko porabo energije želi v vaš naslednji projekt vnesti obdelavo glasu na napravi.

    Hackster Inc.

    Arduino Nicla Voice, ki izhaja iz Arduino Pro in ki vključuje nevronski procesor za odločanje (NDP) podjetja Syntiant, specializiranega za umetno inteligenco na robu, je na voljo v prodaji.

    “Dovolj majhna, da jo lahko namestite v nosljive naprave ali naknadno opremite obstoječe stroje, omogoča umetno inteligenco in hkrati zahteva minimalno energijo,” trdi Arduino ekipa o plošči, ki je bila predstavljena v začetku prejšnjega meseca, “Nicla Voice je ‘nemogoča’ kombinacija, ki omogoča prepoznavanje glasu na robu – in je enostavnejša kot kdaj koli prej.”

    Nicla Voice se v trgovini Arduino Store [1] prodaja za 69 evrov, kar pomeni, da je najcenejši model v naraščajoči ponudbi podjetja Nicla.

    Arduino ekipa je uradno predstavila naslednji izdelek v družini kompaktnih razvojnih plošč Nicla, ki se tokrat osredotoča na drobno obdelavo glasu na robu z integriranim procesorjem Syntiant Neural Decision Processor (NDP). Ploščo so poimenovali Arduino Nicla Voice.

    “Nicla Voice ima pripravljeno kombinacijo senzorjev in procesorske moči,” pravi Arduino ekipa o svoji najnovejši predstavitvi, “z njo lahko izdelate prototip in razvijete nove rešitve, ki uporabljajo zaznavanje in prepoznavanje glasu ali interpretirajo kateri koli drug zvočni vhod – od strojev, ki potrebujejo vzdrževanje, do kapljanja vode, od razbijanja stekla do alarmov, ki morajo prodreti skozi funkcije odpravljanja šumov v slušalkah. Komaj čakamo, da slišimo, kaj boste ustvarili z njim!”

    Arduino Nicla Voice je izdelan v najmanjši obliki Arduino plošč, ki je bila septembra 2021 predstavljena z modelom Nicla Sense ME proizvajalca Bosch [2], marca lani pa ji je sledil model Nicla Vision [3], in temelji na Nordic nRF52832 sistemu na čipu z enim mikrokontrolerskim ARM Cortex-M4 jedrom s frekvenco do 64 MHz, 64 kB statičnega RAM (SRAM), 512 kB Flash-a na čipu in 16 MB SPI Flash-a za dodatno shranjevanje ter Bluetooth Low Energy (BLE) komunikacijo za brezžično povezljivost.
    Plošča ima vgrajene tudi integrirane senzorje, začenši z mikrofonom Infineon XENSIV IM69D130 MEMS, kar ni presenetljivo glede na to, da se naprava osredotoča na obdelavo glasu na robu. Poleg tega je vgrajena šestosna merilna enota pospeška (IMU) Bosch BMI270 z izjemno nizko porabo energije z integriranim prepoznavanjem gest, konteksta in dejavnosti ter štetjem korakov in triosni magnetometer Bosch BMM150.

    Najbolj zanimiv pa je koprocesor na plošči: Nicla Voice je prvi Arduino, ki je opremljen z nevronskim procesorjem za odločanje (NDP) podjetja Syntiant, ki je zasnovan tako, da zagotavlja visoko zmogljivo strojno učenje na napravi brez velike porabe energije. Razvojna plošča uporablja Syntiantov NDP120, ki je bil predstavljen v začetku leta 2021 kot prvi, ki temelji na drugi generaciji arhitekture tenzorskega procesorja Syntiant Core 2 – in ki po trditvah podjetja zagotavlja petindvajsetkratno povečanje zmogljivosti v primerjavi z deli prve generacije odločitvenih procesorjev.

    NDP120 vključuje podporo za do sedem zvočnih tokov, podporo za I2S in TDM izhod zvoka, svoj namenski ARM Cortex-M0 mikrokontroler in 48 kB namenskega SRAM-a – povsem ločen od 64 kB SRAM-a, ki je na voljo na primarnem mikrokontrolerju plošče. “Za razvoj te arhitekture v skalabilno zasnovo, optimizirano za nevronsko procesiranje na področjih z omejeno porabo energije, smo uporabili leta izkušenj z globokim učenjem z nizko porabo energije iz resničnega sveta,” je takrat trdil Kurt Busch, glavni izvršni direktor podjetja Syntiant.

    Tako kot prejšnje Nicla plošče ima tudi Arduino Nicla Voice vdelane priključke za namestitev na ploščo ali tiskano vezje, skupaj dva priključka za analogno-digitalni pretvornik (ADC), SPI in I2C vodilo, ki je speljano na pet-pinski priključek ESLOV, in en UART. ZIF priključek omogoča uporabo zunanjega mikrofona, vhodno/izhodno napetost pa je mogoče programsko spreminjati od 1,8 V do 3,3 V.

    Glavne lastnosti so:
    Zmogljiv procesor z integriranimi globokimi nevronskimi mrežami v majhni obliki (22,86 x 22,86 mm)
    Vgrajeni mikrofon, magnetometer in pametna 6-osna IMU
    Vgrajena povezljivost Bluetooth® Low Energy
    V svoje projekte dodajte zmožnosti prepoznavanja govora
    Izjemno nizka poraba energije za neprekinjeno obdelavo senzorskih podatkov 24 ur na dan, 7 dni v tednu
    Samostojna, če se napaja iz baterije
    Združljiva z izdelki Portenta in MKR
    Samo izgovorite besedo
    Zaznavanje in prepoznavanje glasu lahko spremenita način interakcije s stroji, sistemi in napravami. Z vedno vključenimi senzorji – zaradi nizke porabe energije – potrebujete le besedo za prebujanje ali sprožilni zvok: ni gumbov, ki bi jih iskali med vožnjo, in vmesnikov, ki bi grenili vaše načrte. In Nicla Voice ne samo, da vse sliši, ampak tudi razume, kaj zvoki pomenijo: zaradi napredne nevronske obdelave se lahko nauči interpretirati zvočne vnose, kot so gesla in ukazi.

    Aplikacija Nicla Vision lahko istočasno uporablja več aplikacij za prepoznavanje različnih govorcev, zaznava več budilnih besed in hkrati izvaja iskanje ključnih besed.

    Seveda je na voljo še več kot le glasovni ukazi. Sistem Nicla Voice je mogoče usposobiti za prepoznavanje hrupnih ležajev, ki zahtevajo vzdrževanje, razbijanja stekla ali poskusov vstopa vsiljivcev in še več.

    Z aplikacijo Nicla Voice se lahko popolnoma varno uglasite: vgrajena v pametne slušalke ponuja izboljšano kakovost zvoka s funkcijami odpravljanja odmeva in dušenja šumov, ki uporabnikom omogočajo, da se osredotočijo na svoje delo, prihranijo svoja ušesa pred glasnimi industrijskimi okolji, hkrati pa so takoj opozorjeni, če zaznajo alarmni zvok.

    Več informacij je na voljo na Arduino [4] spletni strani.

    Viri:
    ttps://store.arduino.cc/products/nicla-voice?queryID=undefined
    https://www.hackster.io/news/arduino-partners-with-bosch-for-sensor-packed-edge-ai-nicla-sense-me-board-2adca952fd1d
    https://www.hackster.io/news/arduino-launches-ultra-compact-dual-core-nicla-vision-board-for-computer-vision-at-the-edge-12e5888a240e
    Nicla Voice

    Povzeto po:
    https://bit.ly/3HP6YTh

    https://hackster.io