0,00 €

V košarici ni izdelkov.

0,00 €

V košarici ni izdelkov.

More
  DomovRevijaPretekle številkeSvet elektronike PDF SE 325 (Januar 2024)

  Svet elektronike PDF SE 325 (Januar 2024)

  Novo leto, nove komponente

  Drage bralke in dragi bralci, ko pišem ta uvodnik še v decembru 2023, je jasno, da bo leto 2024 prineslo obilico novih komponent v svet elektronike. Nekaj teh komponent boste spoznali že v tej številki, o ostalih pa bomo seveda pisali tekom leta, ko se bomo vračali s sejmov. V letu 2024 bo zopet na sporedu največji sejem elektronike – sejem electronica München v dneh od 12. do 15. novembra. Do tja je seveda še daleč. Pred tem bomo obiskali sejem IFAM, na katerega se že pripravljamo, saj je sejem tako rekoč pred nami.

  Kmalu za njim je sejem Embedded World, ki bo od 9. do 11. aprila. Sobe za prenočišča so že rezervirane in že zdaj vem, da bo čas do aprila stekel zelo hitro.

  Naj se od sejmov vrnem k vsebini tokratne številke revije Svet elektronike, v kateri boste lahko prebrali zanimiv članek o novih elektronskih varovalkah, ki se nahajajo v majhnih ohišjih. Kljub temu pa so precej zmogljive, saj prenesejo tja do 10A, kar je za SMD varovalke kar veliko.

  Ne pišemo pa samo o varovalkah, pač pa tudi o novih AVR mikrokontrolerjih, ki so jih v podjetju Microchip razvili posebej za krmiljenje BLDC motorjev z željo, da se motorji vrtijo s čim manj ”zatikanja in kašljanja”, če se smem tako izraziti. Gotovo ste že namreč videli BLDC motor, ki se je pri nizkih obratih nenavadno ali na trenutke sunkovito vrtel. S temi novimi mikrokontrolerji naj bi torej odpravili te nepravilnosti. Za nameček pa so mikrokontrolerji tako majhni, da jih proizvajalci lahko montirajo v ohišje motorja.

  Kot članek za rubriko samogradnje pa ponujamo ”kost” za vse tiste, ki bi radi tudi sami preizkusili, kako SMD upor prenaša 15W obremenitev. Pozorni bralci bodo takoj zastrigli z ušesi, saj SMD upori običajno ne prenesejo niti 1W obremenitve, kaj šele 15W! Ampak ste prebrali prav – predstavljeni SMD upori prenesejo 15W obremenitve. Da je zadeva še bolj zanimiva, ne vnašajo parazitivnih kapacitivnosti in induktivnosti. Zato so zelo primerni za linijske zaključke in umetna bremena tja do 1 GHz in še čez.

  Želim vam uspešno leto 2024 in naj vas ob tem spremlja najboljša revija za elektronike – Svet elektronike!

  Lep pozdrav!
  Jure


  UVODNIK
  4 Novo leto, nove komponente
  Jurij Mikeln
  NOVICE
  PREDSTAVLJAMO
  Avtorji: MayAnnePorley, JermaineLim-Abrogueña in MarChristianLacida
  Avtorja: Henrik Nyholm, Jacob Lunn Lassen
  Avtor: Filipe dos Reis
  Avtor:Rolf Horn
  PROGRAMIRANJE
  Avtorja: Vladimir Mitrović in Robert Sedak
  Avtor: dr. Simon Vavpotič
  SAMOGRADNJA
  Avtor: Jurij Mikeln

  Svet elektronike 325